Jag har ett litet tips till dig som vill få den perfekt och det är nämligen att vispa smeten väldigt försiktigt. Jag använder INTE elvisp när jag gör den här kaka utan bara en vanlig slev. Ju mindre luft du får in i kakans smet desto mer kladdig blir den. Det är just tvärtom vad man brukar vilja få när man bakar kakor, då önskar man dem höga, luftiga och väl jästa, men inte i det detta recept. Om du ska baka en sockerkaka vill du få den hög och luftig och då är det viktigt att du använder elvisp i början och får till en porös och vit smet. Så för att få en...
...fast, kladdig och kompakt kaka ska du - vispa med slev och väldigt försiktigt!
...luftig och hög kaka ska du - vispa med elvisp länge tills smeten blir porös!
Tyvärr hann jag inte fota kakan innan den såg ut såhär...
Ingredienser
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
smör och kokosflingor till brödformen
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och vispa ägg och socker tills det blir lite poröst. Blanda samman med resten av ingredienserna, obs blanda nu försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr. Häll ner smeten i en brödad form. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha. Låt svalna och servera med grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar