måndag 10 september 2012

Morotsbröd



Morotsbröd a la Emelie
5 dl Vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
3-4  stora finrivna morötter
2 rivna äpplen
1 tsk salt
1 dl sirap
6-8 dl vetemjöl.
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1dl hirs
1dl krossade linfrön


Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter resten av ingredienserna. Sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör och en god ost. Perfekt bröd att göra pic-nic mackor på! Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar