5 dl Vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
3-4 stora finrivna morötter
2 rivna äpplen
1 tsk salt
1 dl sirap
6-8 dl vetemjöl.
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1dl hirs
1dl krossade linfrön
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader
och blanda med jästen. Tillsätt därefter resten av ingredienserna. Sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock
lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på
jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper.
Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår
jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min
på 220 grader. Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de
sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade
brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör och en
god ost. Perfekt bröd att göra pic-nic mackor på! Släng resten av bröden i frysen
och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga
längre. Bon apetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar