måndag 3 september 2012

Vaniljkrämbullar




Recept
Såhär års behöver du ju inte fylla dem med vaniljkräm utan har du tillgång till annan sylt så går det ju lika bra; blåbärssylt, äppelmos eller rabarber!

3dl mjölk
50g jäst
1 msk kardemumma
1,5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Värm mjölk och smör till fingervarmt, blanda i kardemumma och lös degvätskan med jästen. Tillsätt strösocker, salt och ägg. Sedan blandar du ner mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, inte för torr och inte för kladdig. Låt degen jäsa 45-60 min. Dela upp degen i lagom stora bitar som du formar till runda bollar. Lägg dem sedan i en muffinsform (för att få dem höga och fina men också så att inte krämen rinner ut).  Låt dem sedan jäsa igen i ca 30-40 min. Förbered vaniljkrämen under tiden. Sätt på ugnen på 200 g. Lättast nu är att använda en spritspåse och fylla bullarna med. Stick spritsen i bullarna och fyll med en klick! Grädda dem sedan i ugnen 8-10 min tills de får fin ljus brun färg! När bullarna sedan svalnat penslar du dem med smör och strör på socker.

 Tips! Ska du frysa några så gör inte detta nu utan vänta tills du tinar dem och strö sockret innan servering. Annars smälter sockret i påsen och blir bara kladdigt!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar