lördag 28 januari 2012

Grissinis

Har kommit underfund med att grissini är ett bröd, om man nu ska kalla det bröd, som är toppen! Det är en trevlig överraskning att bjuda på om man får gäster, bra ge-bort-present och goda att bara ha hemma för den delen med. Dessa gjorde jag till nyår och som ni ser blev det inte många över...



Rosmaringrissini (30-40 st)

25 g färsk jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1. 5 dl ljummet vatten
1 st ekologisk äggvita
0.5 dl god olivolja
2 kvistar rosmarin
5 dl vetemjöl
flingsalt
  
Till garnering; rosmarin, flingsalt, vallmofrö eller sesamfrö

Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, socker och lite av det ljumna vattnet och rör om. Vispa äggvitorna lätt. Blanda ner äggvitorna, oljan och resten av vattnet i bunken. Hacka två kvistar rosmarin och blanda i degen. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen går ihop. Jäs degen under bakduk i 1.5 timme. Sätt ugnen på 175 grader.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i mindre bitar och rulla ut dem till smala stänger, ungefär samma tjocklek som en penna. Pensla med vatten och strö över valfri garnering. Grädda i ugnen 25 minuter tills de är gyllenfärgade. Håller bra i rumstemperatur men annars kan du ha dem i nån fin burk eller glasskål!
 

onsdag 25 januari 2012

Gröt är gott

Idag hade jag bestämt att ta en långpromenad med en kompis så imorse tänkte jag ladda upp ordentligt. Därför gjorde jag havregrynsgröt som är så gott. Till det tog jag äppelmos som jag själv kokat ihop. Egen äppelmos är till skillnad mot köpt så mycket mer smakfull och känns så nyttigare. Det är dessutom ett perfekt tillfälle att använda "gamla" äpplen som legat för länge i fruktskålen!





När jag gör äppelmos går jag inte efter något recept utan mer på känsla. Börja med att skala och kärna ur äpplena. Skär sedan klyftorna i mindre bitar och lägg i en kastrull med någon deceliter vatten. Ju mer vatten desto lösare blir den. Du avgör själv hur söt den ska vara genom att tillsätta socker efter eget önskemål. Sedan kokar du bitarna med lock på tills det att de börjar bli lite mosiga. Vill du ha ett äppelmos med lite motstånd i kan du ta av kastrullen tidigare. Sedan låter du äppelbitarna svalna något. Jag brukar sedan använda en stavmixer och mixa bitarna tills det blir ett fast mos. Blir det mycket mos brukar jag tillsätta atamon, som är ett konserveringsmedel, så håller moset längre. Men annars går det lika bra utan! Sedan är det bara att njuta ordentligt!!

måndag 23 januari 2012

Efterlyses: Klassiska Kakor?!

Brysselkex
Har precis upptäckt att kakor är sällsynta idag. Småkakor känns bortglömda. Man ser dem inte lägre... Och då syftar jag på de gamla vanliga mormorskakorna. Så därför har jag bestämt mig att baka just sju olika kakor! Jag hoppas kakorna får en revansch för dem är ju så utsökt goda!  Det är lätt, enkelt och du kan variera dem hur du vill. Praktiska att ha i frysen och ta fram när du får mig på besök. Här kommer den första i ledet!




Brysselkex (30-40 st)

5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

2-3 droppar röd hushållsfärg
strösocker till dekoration

Dela smöret i små bitar och knåda ihop med de andra ingredienserna till en deg. Rulla till en rulle, cirka 5-6cm i diamter. Blanda socker och karamellfärg, rulla rullen i sockret så att den är helt täckt. Lägg i kylskåpet ungefär 30 minuter så degen hårdnar lite. När den gjort det, skär rullen i 1cm tjocka skivor och  lägg kakorna på plåten. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Lått kallna på galler.

söndag 22 januari 2012

Egen Beja

Hemgjord Béarnaisesås
Eftersom min sambo nästintill vägrar äta kött och potatis om det inte finns beja till hade jag ikväll inget annat val än att "ta tjuren vid hornen" (som min moster brukar säga) och laga till en egen. Med tanke på att denna sås av alla såser kanske är mer skrämmande att laga än någon annan, var jag lite nervös. Den kommer skära sig, bli för sur, smaka för mkt vinäger, bli klumpig, ja, jag tror nästan allt möjligt kan hända med en bea... MEN MEN... Se och häpna, det gick ju fin fint! Den smakade till och med gott.... Så nu framöver kommer jag ge mig på denna mytomspunna sås och förhoppningsvis förfina min tillagningskonst och få den att smaka ännu godare =) Och till er som är/var lika rädd som jag innan, det finns inget annat sätt än att "ta tjuren vid hornen" och attackera såsen. Den var inte så farlig som man tror.... LYCKA TILL och läs receptet noga och gör det innantill så ska ni se att det går bra)

Hemlagad BEJA (4 pers.)
1 msk finhackad schalottenlök
5 krossade vitpepparkorn
1 tsk torkad dragon
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
150 g smör
3 äggulor
1 msk finhackad persilja
1 krm salt, peppar

Smält smöret på svag värme, ställ åt sidan och låt svalna något. Rör med visp äggulorna i en kastrull. Skala och finhacka schalottenlöken och tillsätt den och lite vatten. Rör ner dragonvinägern. Sätt på kastrullen på spisen och låt sjuda under vispning tills såsen börjar tjockna. Ställ sedan kastrullen på en fuktad duk så att den står stadigt. Vispa i det smälta fettet, droppvis i början, sedan i en fin stråle. Smaksätt såsen med persilja, salt och peppar. VOILA!


Valnötsbröd till frukost

I julklapp fick jag två jäskorgar som man använder när man bakar bröd. Du jäser brödet i dem och får sedan fina "mönster" när du gräddar det! Helt plötsligt ser brödet ut som om det kommer direkt från ett bageri och resultatet blir imponerande. Här kommer mitt första försök med jäskorgarna och jag lovar att fler kommer...


Såhär ser korgarna ut. Du mjölar dem ordentligt innan du placerar degen i dem, annars fastnar den väldigt lätt. När du ska rengöra dem efter ska du inte diska dem i vatten utan bara borsta bort mjölet. En annan viktig detalj är att du ska INTE grädda brödet i korgarna i ugnen utan själp upp det jästa brödet på ett bakplåtspapper och sen in i ugnen.


 Såhär fina ränder och form får du på brödet!


                                                              
         Valnötsbröd med lingon (2st)

4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
1/2 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrö
2 dl valnötter
1 pkt (12 g) torrjäst
2 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl

Blanda det varma vattnet med lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, russin, valnötter, linfrö samt kryddorna som stötts i en mortel. Jästen blandar du med mjölet och rör ner i vätskan, lite i taget. Rör om så allt fördelas, degen ska vara lite kladdig. Låt sedan jäsa i korgarna som mjölats ordentligt under bakduk till dubbel storlek, ca: 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Själp försiktigt upp degarna på bakplåtspapper och grädda dem  gyllene i ungefär 45- 55 minuter.
Lycka till!

torsdag 19 januari 2012

Fruktigt yoghurtbröd


Ikväll blev det god sallad med rostade pinjenötter och lite parmaskinka. Till det bakades ett favoritbröd som är bland det enklaste att göra. Dessutom kan man ha i nästan vad man vill och perfekt att göra om du känner för att rensa ut kylskåp eller skafferi!! Det bästa av allt, det är saftigt, går fort och är otroligt nyttigt. Bli inte rädda för alla ingredienser, saknar du något och har mer av något annat går det lika bra. Min tanke brukar vara "jag tar det jag har" och sen får det bli lite som det blir... (oftast helt fantastiskt)



Fruktigt Yoghurtbröd

4.5 dl filmjölk eller yoghurt
1 dl mörk sirap
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2.5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat1/2 dl hasselnötter
1/2 dl mandlar
1 dl torkade fikon
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader, blanda fil eller yoghurt (eller både och) med sirap i en bunke. Har du inte sirap går honung lika bra. Hacka nötter och den torkade frukten och blanda med resterande torra ingredienser. Blanda sedan allt i en bunke och häll smeten i en smord avlång brödform. Strö över några havregryn och grädda brödet i mitten i ca: 45-50 minuter.




onsdag 18 januari 2012

Mandelkubbar

För några dagar sedan fick jag lukta på bittermandelsolja. Doften är väldigt koncentrerad och stark och jag kom genast att tänka på min gammelfarmors kubbar. Hon brukade jämt baka dem och under somrarna när vi var på utflykter hade hon alltid med sig dem. Jag blev genast sugen på att pröva att baka kubbar och idag blev det tillfälle när morfar kom över. Här kan ni se resultatet.
 
 




Här är receptet jag använde. Det går fort och är inte alls svårt att få till kubbarna!
Enda justeringen jag gjorde var att byta ut mjölken mot filmjölk då jag har för mig att hon oftast använde fil istället för mjölk i sina bakverk...

Mandelkubb

150 g smör
2 dl socker
2 dl mjölk (eller filmjölk)
4-5  droppar bittermandelarom
eller 2-3 rivna bittermandlar
3 tsk hjorthornssalt
8 dl vetemjöl
Pärlsocker eller hackad mandel till garnering

Rör rumsvarmt smör och socker poröst, lättast gör du det med elvisp. Tillsätt aromen eller den rivna mandeln med mjölken. Arbeta sedan in mjölet tillsammans med hjorthornssaltet till en smidig deg. Dela därefter in den i 2 delar och rulla ut vardera till ca: 3-4 cm tjocka rullar. Platta till rullarna något och skär sedan med en kniv varje rulle i ungefär 15 bitar. Lägg kubbarna sedan på en smord plåt, pensla med lite vatten och garnera med antingen pärlsocker eller mandel. Sedan är det bara att grädda dem i mitten av ugnen i 225 grader ca: 10-12 minuter. 

Tips!
Om du inte har hjorthornssalt hemma går det att ersätta det med antingen samma mängd bikarbonat alternativt 6 tsk bakpulver.

tisdag 17 januari 2012

Maränger

Är inte dessa små bakverk i sin enkelhet utomordentligt söta?! Så enkla att göra och så uppskattade att servera till glass. Får du äggvita över, spar den och se till att du vispar upp den med lite socker. Vipps, så har du egentillverkade maränger!

måndag 16 januari 2012

Premiär!

Välkommen till min Blogg!!

Jag tänkte att det banne mig var dags att ta tag i det här med "blogg". Nu kom det lite tid över i mitt liv och jag tar tillfället i akt och ger det en chans... Förhoppningen med denna blogg är att kunna delge er läsare hur mina fram- (och bak)steg i just bakning och matlagning kommer te sig. Det kommer nog varvas med kakor, pajer och bröd. Säkert en del matlagning också! Vi får helt enkelt se vad det blir utav det här!

Här kommer ett litet smakprov på dagens skörd...


När det är kalas så är det alltid lika kul att göra det där "lilla" extra. Här blev det dukningen som fick lite mer fokus men visst blev det fina cupcakes också!

Varmt Välkomna i alla fall