Idag hade jag bestämt att ta en långpromenad med en kompis så imorse tänkte jag ladda upp ordentligt. Därför gjorde jag havregrynsgröt som är så gott. Till det tog jag äppelmos som jag själv kokat ihop. Egen äppelmos är till skillnad mot köpt så mycket mer smakfull och känns så nyttigare. Det är dessutom ett perfekt tillfälle att använda "gamla" äpplen som legat för länge i fruktskålen!
När jag gör äppelmos går jag inte efter något recept utan mer på känsla. Börja med att skala och kärna ur äpplena. Skär sedan klyftorna i mindre bitar och lägg i en kastrull med någon deceliter vatten. Ju mer vatten desto lösare blir den. Du avgör själv hur söt den ska vara genom att tillsätta socker efter eget önskemål. Sedan kokar du bitarna med lock på tills det att de börjar bli lite mosiga. Vill du ha ett äppelmos med lite motstånd i kan du ta av kastrullen tidigare. Sedan låter du äppelbitarna svalna något. Jag brukar sedan använda en stavmixer och mixa bitarna tills det blir ett fast mos. Blir det mycket mos brukar jag tillsätta atamon, som är ett konserveringsmedel, så håller moset längre. Men annars går det lika bra utan! Sedan är det bara att njuta ordentligt!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar