söndag 22 januari 2012

Valnötsbröd till frukost

I julklapp fick jag två jäskorgar som man använder när man bakar bröd. Du jäser brödet i dem och får sedan fina "mönster" när du gräddar det! Helt plötsligt ser brödet ut som om det kommer direkt från ett bageri och resultatet blir imponerande. Här kommer mitt första försök med jäskorgarna och jag lovar att fler kommer...


Såhär ser korgarna ut. Du mjölar dem ordentligt innan du placerar degen i dem, annars fastnar den väldigt lätt. När du ska rengöra dem efter ska du inte diska dem i vatten utan bara borsta bort mjölet. En annan viktig detalj är att du ska INTE grädda brödet i korgarna i ugnen utan själp upp det jästa brödet på ett bakplåtspapper och sen in i ugnen.


 Såhär fina ränder och form får du på brödet!


                                                              
         Valnötsbröd med lingon (2st)

4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
1/2 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrö
2 dl valnötter
1 pkt (12 g) torrjäst
2 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl

Blanda det varma vattnet med lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, russin, valnötter, linfrö samt kryddorna som stötts i en mortel. Jästen blandar du med mjölet och rör ner i vätskan, lite i taget. Rör om så allt fördelas, degen ska vara lite kladdig. Låt sedan jäsa i korgarna som mjölats ordentligt under bakduk till dubbel storlek, ca: 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Själp försiktigt upp degarna på bakplåtspapper och grädda dem  gyllene i ungefär 45- 55 minuter.
Lycka till!

1 kommentar:

  1. Åh herregud, det här ser ju helt fantastiskt gott ut!!! Kramar //Brödälskaren

    SvaraRadera