Hemgjord Béarnaisesås
Eftersom min sambo nästintill vägrar äta kött och potatis om det inte finns beja till hade jag ikväll inget annat val än att "ta tjuren vid hornen" (som min moster brukar säga) och laga till en egen. Med tanke på att denna sås av alla såser kanske är mer skrämmande att laga än någon annan, var jag lite nervös. Den kommer skära sig, bli för sur, smaka för mkt vinäger, bli klumpig, ja, jag tror nästan allt möjligt kan hända med en bea... MEN MEN... Se och häpna, det gick ju fin fint! Den smakade till och med gott.... Så nu framöver kommer jag ge mig på denna mytomspunna sås och förhoppningsvis förfina min tillagningskonst och få den att smaka ännu godare =) Och till er som är/var lika rädd som jag innan, det finns inget annat sätt än att "ta tjuren vid hornen" och attackera såsen. Den var inte så farlig som man tror.... LYCKA TILL och läs receptet noga och gör det innantill så ska ni se att det går bra)
Hemlagad BEJA (4 pers.)
1 msk finhackad schalottenlök
5 krossade vitpepparkorn
1 tsk torkad dragon
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
150 g smör
3 äggulor
1 msk finhackad persilja
1 krm salt, peppar
Smält smöret på svag värme, ställ åt sidan och låt svalna något. Rör med visp äggulorna i en kastrull. Skala och finhacka
schalottenlöken och tillsätt den och lite vatten. Rör ner
dragonvinägern. Sätt på kastrullen på spisen och låt sjuda under vispning tills såsen börjar tjockna. Ställ sedan
kastrullen på en fuktad duk så att den står stadigt. Vispa i det smälta fettet, droppvis i början, sedan i en fin stråle. Smaksätt såsen med persilja, salt och peppar. VOILA!
Ser jätte fin ut!
SvaraRaderaLohmanders släng dig i väggen : )