lördag 28 januari 2012

Grissinis

Har kommit underfund med att grissini är ett bröd, om man nu ska kalla det bröd, som är toppen! Det är en trevlig överraskning att bjuda på om man får gäster, bra ge-bort-present och goda att bara ha hemma för den delen med. Dessa gjorde jag till nyår och som ni ser blev det inte många över...



Rosmaringrissini (30-40 st)

25 g färsk jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1. 5 dl ljummet vatten
1 st ekologisk äggvita
0.5 dl god olivolja
2 kvistar rosmarin
5 dl vetemjöl
flingsalt
  
Till garnering; rosmarin, flingsalt, vallmofrö eller sesamfrö

Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, socker och lite av det ljumna vattnet och rör om. Vispa äggvitorna lätt. Blanda ner äggvitorna, oljan och resten av vattnet i bunken. Hacka två kvistar rosmarin och blanda i degen. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen går ihop. Jäs degen under bakduk i 1.5 timme. Sätt ugnen på 175 grader.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i mindre bitar och rulla ut dem till smala stänger, ungefär samma tjocklek som en penna. Pensla med vatten och strö över valfri garnering. Grädda i ugnen 25 minuter tills de är gyllenfärgade. Håller bra i rumstemperatur men annars kan du ha dem i nån fin burk eller glasskål!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar