Så här får ni några bilder på hur de blev och så tänker ni " mmm.. dem ser goda ut, tror jag ska sätta en deg nu i helgen..". När snön sen ligger 3 meter utanför dörren och ni upptäcker att ni inte kommer ut, kommer ni spricka upp i lycka över att i alla fall ha goda vaniljbullar i frysen...
Vaniljbullar
100g smör
5dl mjölk
50g jäst
1/2tsk salt
1.5dl socker
1tsk kardemumma
1,2liter vetemjöl
Fyllning
Smör, mandelmassa, socker, vaniljsocker samt pärlsocker och ägg till garnering
Smält matfettet och tillsätt mjölken tills du får det fingervarmt, runt 37 grader varmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet. Rör om tills jästen löst upp sig och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, kardemumma och sedan mjölet. Lite i taget och behåll lite mjöl till utbaket. Arbeta degen och ställ sedan att jäst ca:1 timme med bakduk över. När degen är färdigjäst tar du och arbetar degen och kavlar ut den till lagom storlek. Bre ut smör och mandelmassa, strö sedan över socker och vaniljpulver. Rulla ihop och skär i bitar som sedan läggs i formar och får jäsa runt 10 min. Pensla därefter med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugn i 250 grader ca: 6-10 min.
När du är klar och diskat undan sätter du dig med ett kallt glas mjölk och provsmakar dem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar