tisdag 21 februari 2012

Semlor


Ja, som ni alla vet är det ju fettisdagen idag och självklart måste jag, som säkert många andra, passa på att baka semlor... Så jag tog bilen och åkte till mormor och morfar för att baka där (och för att slippa äta alla semlor själv)!  Jag föredrar lite mindre semlor dels för att de känns som om man äter mindre onyttigt men paradoxalt nog kan man ju äta flera... =)
Jag bakade bullarna på vanlig vetebrödsdeg men tog lite extra kardemumma och röd istället för grön mjölk. När bullarna har svalnat brukar jag inte gröpa ur dem utan spritsar mandelmassan på själva bullen. Det gör semlan lite "högre" och finare tycker jag. Ett tips för att få mandelmassan lite mjukare är att blanda den med lite vatten, det underlättar vid spritsningen.




Recept

150 g smör
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker
13 dl vetemjöl
3 tsk stött kardemumma
1 ägg

Grädde, mandelmassa och florsocker
(eller sylt till de som inte tycker om mandelmassa)

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret, tillsätt mjölken tills det blir fingervarmt. Häll i lite av spadet i degbunken så jästen löser sig, häll sedan i resten i  blandningen.  Tillsätt därefter salt, socker och kardemumma. Arbeta efter hand in mjölet och slå degen kraftig så den blir blank och smidig och släpper bunken . Strö litet mjöl över degen och täck den med en bakduk. Ställ den att jäsa till sin dubbla storlek ( 30-45 min). Tag upp den på bakbordet, knåda och baka ut den till bullar, som läggs att jäsa på smord plåt. Pensla brödet med ägg och grädda småbullarna i varmluftsugn i 220 grader, ca 5 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock och fyll med mandelmassa och grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar