Ett otroligt smakfullt bröd som går att variera i oändliga former.
Trevligt att bjuda på vid en middag. Jag skar upp brödet i mindre bitar
som man sedan kan doppa i olja och vinäger! Fräscht och trevlig plockmat
som uppskattas väl... (Bör ätas samma dag som du bakar det, alternativt att du fryser in det och sen tinar när det är dags).
Ingredienser (2 bröd)
25 g
(1/2 pkt) färsk jäst
3
3 dl
ljummet vatten
0.5
0.5 dl
god olivolja
2
2 msk
honung
1
1 msk
flingsalt
7
7 dl
vetemjöl special
Färsk rosmarin
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung, lite hackat rosmarin och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll
ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och
lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Tips!
Istället för rosmarin kan du använda basilika och körsbärstomater, rödlök och fetaost, oliver och fänkålsfrön eller något annat smaskigt som du har över...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar