onsdag 18 januari 2012

Mandelkubbar

För några dagar sedan fick jag lukta på bittermandelsolja. Doften är väldigt koncentrerad och stark och jag kom genast att tänka på min gammelfarmors kubbar. Hon brukade jämt baka dem och under somrarna när vi var på utflykter hade hon alltid med sig dem. Jag blev genast sugen på att pröva att baka kubbar och idag blev det tillfälle när morfar kom över. Här kan ni se resultatet.
 
 




Här är receptet jag använde. Det går fort och är inte alls svårt att få till kubbarna!
Enda justeringen jag gjorde var att byta ut mjölken mot filmjölk då jag har för mig att hon oftast använde fil istället för mjölk i sina bakverk...

Mandelkubb

150 g smör
2 dl socker
2 dl mjölk (eller filmjölk)
4-5  droppar bittermandelarom
eller 2-3 rivna bittermandlar
3 tsk hjorthornssalt
8 dl vetemjöl
Pärlsocker eller hackad mandel till garnering

Rör rumsvarmt smör och socker poröst, lättast gör du det med elvisp. Tillsätt aromen eller den rivna mandeln med mjölken. Arbeta sedan in mjölet tillsammans med hjorthornssaltet till en smidig deg. Dela därefter in den i 2 delar och rulla ut vardera till ca: 3-4 cm tjocka rullar. Platta till rullarna något och skär sedan med en kniv varje rulle i ungefär 15 bitar. Lägg kubbarna sedan på en smord plåt, pensla med lite vatten och garnera med antingen pärlsocker eller mandel. Sedan är det bara att grädda dem i mitten av ugnen i 225 grader ca: 10-12 minuter. 

Tips!
Om du inte har hjorthornssalt hemma går det att ersätta det med antingen samma mängd bikarbonat alternativt 6 tsk bakpulver.

3 kommentarer: