tisdag 28 februari 2012

Key Lime Pie


I helgen hade vi våra bästa vänner på besök, åt mat och hade trevligt! Till efterrätt gjorde jag den här friska och lite syrliga lime pajen som är sååå god. Lite somrig kanske men tänkte att "vad tusan gör det, sommaren är ju ändå på ingång, fast idag kändes det väldigt långt kvar dock). Pajen brukar även kallas för "Key Lime Pie" och den här förklaringen hittade jag i en kokbok.  "Key lime pie har sitt ursprung från Key West som är en halvö utanför Miami i USA. Pajen har fått sitt namn av de små söta limefrukterna som växer där. Men det går också bra att göra den på vanliga limefrukter."


Ingredienser

Kexbotten 200 g digestivekex (10-12 st kex)
100 g smör
Fyllning 1 burk kondenserad mjölk (400 g)
4 st äggulor
4 st limefrukter, skal och saft
 Till servering Vispad grädde, lime och ev. några bär

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft. Rör med slev och använd helst inte elvisp. Fyll pajskalet med smeten.

Här finns nu två olika alternativ beroende på hur mkt tid du har och vad du själv föredrar. Antingen kan du låta pajen vila i kyl i 2-3 timmar tills den stelnat. Det här alternativet gör kakan lite kall och påminner om frozen cheescake. Men du kan också välja att grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter på 180 grader.  Låt kakan svalna. Båda alternativen är lika goda så det är du själv som väljer! 

Servera pajerna med vispad grädde och skivad limefrukt. Har du några bär över kan du slänga på dem och pudra med lite florsocker så får du en vackert garnerad limepaj!!'

Tips!
Spar äggvitan som blir över så kan du göra maränger, macarons eller använda till något annat gott!


måndag 27 februari 2012

Havssalt-skorpor

Ibland får man brödkanter över och ibland är det bara inte så gott med det ljusa brödet "dagen efter". Då finns det inget godare och smartare än att återanvända dem (appropå att vi slänger så mkt mat nuförtiden)! Antingen kan du göra krutonger till ceasarsalladen eller bara göra frasiga snacks att mumsa på. Här gjorde jag snacks-varianten och marinerade dem i olivolja, havssalt och timjan innan jag skicka in dem på en plåt i ugnen. Använd varmluft och låt dem vara i ugnen på 220 grader tills dem fått fin färg (runt 15-20 min).

fredag 24 februari 2012

Rågfrallor

Blev sugen på att göra frallor och ville att det skulle gå ganska fort. Hittade det här receptet och prövade med framgång! Dem blev verkligen jättegoda och kändes dessutom lite nyttigare än vanliga "ljusa" frallor... Hälften åt vi upp och andra hälften fick åka in i frysen =)


 "Rågfrallor" med vallmofrön (25 st)

5 dl vatten
50 g jäst
1 msk rapsolja
1/2 msk salt
5 dl rågmjöl
ca 7-8 dl vetemjöl
Ägg till pensling och vallmofrön till garnering 

Rör ut jästen med vattnet, arbeta in övriga ingredienser och sist så mycket vetemjöl att det blir en lättarbetad deg. Knåda noga. Täck med plast och jäs 30 minuter. Knåda degen på bakbordet. Rulla ut fem längder och dela dem i fem bitar vardera. Värm ugnen till 225°. Ställ bullarna på plåt med bakpapper och jäs i 20 minuter. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 

tisdag 21 februari 2012

Semlor


Ja, som ni alla vet är det ju fettisdagen idag och självklart måste jag, som säkert många andra, passa på att baka semlor... Så jag tog bilen och åkte till mormor och morfar för att baka där (och för att slippa äta alla semlor själv)!  Jag föredrar lite mindre semlor dels för att de känns som om man äter mindre onyttigt men paradoxalt nog kan man ju äta flera... =)
Jag bakade bullarna på vanlig vetebrödsdeg men tog lite extra kardemumma och röd istället för grön mjölk. När bullarna har svalnat brukar jag inte gröpa ur dem utan spritsar mandelmassan på själva bullen. Det gör semlan lite "högre" och finare tycker jag. Ett tips för att få mandelmassan lite mjukare är att blanda den med lite vatten, det underlättar vid spritsningen.




Recept

150 g smör
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker
13 dl vetemjöl
3 tsk stött kardemumma
1 ägg

Grädde, mandelmassa och florsocker
(eller sylt till de som inte tycker om mandelmassa)

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret, tillsätt mjölken tills det blir fingervarmt. Häll i lite av spadet i degbunken så jästen löser sig, häll sedan i resten i  blandningen.  Tillsätt därefter salt, socker och kardemumma. Arbeta efter hand in mjölet och slå degen kraftig så den blir blank och smidig och släpper bunken . Strö litet mjöl över degen och täck den med en bakduk. Ställ den att jäsa till sin dubbla storlek ( 30-45 min). Tag upp den på bakbordet, knåda och baka ut den till bullar, som läggs att jäsa på smord plåt. Pensla brödet med ägg och grädda småbullarna i varmluftsugn i 220 grader, ca 5 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock och fyll med mandelmassa och grädde!

Slickepottar och andra bra-att-ha-grejer

Det finns ju vissa saker man bara inte klarar sig utan i ett kök- eller hur?! Jag har några redskap som jag håller kärt och som jag till och med tar med mig till landet över sommrarna... Det första är en träslev som jag fått av min gammelfarmor, den är säkert tvåhundra år gammal men oj oj oj så bra den är! Det andra är en slickepott jag fått av min moster, hon skickade ut den till mig när jag var i ett sammanbrotts-stadie och var på väg att få panik. Jag hade gjort misstaget att köpa en slickepott på IKEA vilket säger allt. Den här slickepotten är verkligen grymt bra och jag kan verkligen rekommendera den (Rosti Mepal, heter märket).

Andra bra saker att tänka på är bunkar som är stadiga, en elvisp som är stark och ska du spritsa använd en som är av bra kvalité, jag lovar, det lönar sig! För den som vill baka och göra det där lilla extra fina dekorationen så kan jag tipsa om den här hemsidan. Dem har massa fina strössel, kulor och roliga essenser (smultron, melon, blåbär, lakrits) att smaksätta tex. frosting eller macarons med. Dem är billiga och har snabb frakt.


måndag 20 februari 2012

Rosmarinfocacia

Ett otroligt smakfullt bröd som går att variera i oändliga former. Trevligt att bjuda på vid en middag. Jag skar upp brödet i mindre bitar som man sedan kan doppa i olja och vinäger! Fräscht och trevlig plockmat som uppskattas väl... (Bör ätas samma dag som du bakar det, alternativt att du fryser in det och sen tinar när det är dags).


Ingredienser (2 bröd)
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Färsk rosmarin 
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung, lite hackat rosmarin och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
 Tips!
Istället för rosmarin kan du använda basilika och körsbärstomater, rödlök och fetaost, oliver och fänkålsfrön eller något annat smaskigt som du har över...

torsdag 16 februari 2012

Chokadbollar


Dem här små rackarna går alltid hem hos folk och är svåra att motstå! Oftast har man alla ingredienser hemma och behöver inte springa iväg och handla. Snabbt, enkelt och gott!

Ingredienser
200 g margarin eller smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker eller kokosflarn att rulla dem i
 (Vill man göra lite "nyttigare" chokladbollar kan man självklart använda fiberhavregryn)

 Blanda alla ingredienserna utom  pärlsockret/kokosflarnen i en skål. Forma smeten till bollar och lägg dem på ett fat. Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och låt dem stå i kylskåp tills de blivit lite kalla! 


tisdag 14 februari 2012

Stor, hög och maffig chokladtårta

Jaha, sådär då... Några timmar senare och utan några stora missar står den där ståtlig och kunglig! Det tog sin lilla tid men det hoppas vi att den är värd. Jag är nöjd i alla fall och j*klar micke om inte han gillar den.. =) Som sagt om nån är sugen lär det ju finnas tårta kvar för minst en månad framöver...!! Hoppas ni får en trevlig alla hjärtans dag allihopa!




Tårtdags

http://www.recept.nu/polopoly_fs/1.128590.1241512184!image/2229732058.jpg_gen/derivatives/w450/2229732058.jpg 



Alla hjärtans dag är här och jag tänkte överaska med en tårta! Såg den här som Leila bakat och blev ju oerhört sugen på att testa! Här hittar ni receptet. Nu ska jag kila iväg och handla det som behövs, sedan får ni se hur det gick! Och ni som bor i min närhet, kom förbi senare ikväll så får ni smaka! Kram!

torsdag 9 februari 2012

Sega & Snabba Kolasnittar

Dem här kakorna tar nog priset för enkla, supersnabba och goda kakor! Det tog mig ungefär 5 minuter att blanda ihop ingredienserna och gräddningen tog 10 minuter... Kan de gå fortare?! Nej! Dessutom är dem lite krispiga på ytan och sådär härligt sega i mitten...!



Sega Kolasnittar
 
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära


Blanda alla ingredienser i en bunke. Dela degen i två längder. Lägg längderna på en plåt
med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med gaffel och grädda längderna i 10-12 minuter. Låt dem svalna en aning
och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna
på plåten. ÄT
!

måndag 6 februari 2012

Lyxiga Chokladbeskvier

Lite lyx i vardagen måste man unna sig ibland. Dessa små godingar är en utav mina favoriter, speciellt när jag är ute och fikar. Därför tänkte jag just lyxa till det idag och göra några. De tar lite tid att göra dem och det är några moment att pyssla med, men det är det allt värt!! När ni får oväntat besök är det dessutom lite kaxigt att ta fram några hemmagjorda biskvier att bjuda på. Jag tycker dessa är toppen att frysa in för de tinar förvånansvärt fort sen när du tar fram dem!

 








Ingredienser
 
Biskvibottnar
 250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st ekologiska äggvitor
 
Smörkräm
 1 st ekologisk äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe
 
Till doppning 150 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Botten
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.

Smörkräm och doppning
Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker och salt i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.
Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten). Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen. Rör ner kallt espressokaffe. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga. Låt stelna i kyl eller frys. Smält choklad till doppning i ett vattenbad. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.

 Lycka Till!

söndag 5 februari 2012

Kärleksmums

Snart är det "alla hjärtans dag" och vad passar då bättre att bjuda på än just kärleksmums!? Jag slängde ihop den här enkla smeten medan jag väntade på att mina vaniljbullar jäste. Perfekt tidsoptimering! (hm finns det ordet ens?). 

 


 Kärleksmums 

150 g smör 
3 ägg
  2,5 dl socker 
0,5 dl solrosolja 
0,5 dl mjölk 
1 dl kakao
 3 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver

Glasyr 
75 g smör
 0,75 dl starkt kaffe
 0,5 dl kakao 
1 msk vaniljsocker 
4 dl florsocker

2dl kokosflingor till garnering

Smörj och bröa en liten långpanna. Smält smör i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt smält smör, olja och mjölk. Sikta ner kakaon och rör om. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Blanda allt väl och häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt kakan svalna lite.

Glasyr
Smält fettet i en kastrull och tillsätt kaffe, kakao och socker. Rör till en jämn smet och bred den i ett jämnt lager på kakan. Strö över kokosflingor. Skär i bitar. Förvara kakan kallt.

torsdag 2 februari 2012

Överraskning

Idag blev jag otroligt glatt överraskad! Det damp nämligen ner en tidning i brevlådan som jag inte hade beställt... Men inte vilken tidning som helst utan just en som bara handlar om bakning! Till min stora glädje hade min pappa utan att säga nåt beställt den åt mig... Vilken lycka!! Så om ni gillar att baka är den här tidningen att rekommendera! Så nu ska jag sätta mig och njuta av lite härlig läsning... Åh, TACK pappa!


Vaniljbullar

Nu har jag inte hunnit skriva på ett par dagar men idag har jag hunnit med en hel del! Eftersom det nalkas en snökanon tänkte jag att då passar det ju bra med att baka bullar. Jaha, tänker ni, varför då?  Jo, för säg till exempel att det blir så mycket snö att man inte kan komma varken ut eller in. Jaaa, vad är då bättre att ha i frysen än ett par påsar bullar att äta och bjuda på! Solklart, eller hur?! =)

Så här får ni några bilder på hur de blev och så tänker ni " mmm.. dem ser goda ut, tror jag ska sätta en deg nu i helgen..". När snön sen ligger 3 meter utanför dörren och ni upptäcker att ni inte kommer ut, kommer ni spricka upp i lycka över att i alla fall ha goda vaniljbullar i frysen...



Vaniljbullar
100g smör
5dl mjölk
50g jäst
1/2tsk salt
1.5dl socker
1tsk kardemumma
1,2liter vetemjöl

Fyllning
 Smör, mandelmassa, socker, vaniljsocker samt pärlsocker och ägg till garnering

Smält matfettet och tillsätt mjölken tills du får det fingervarmt, runt 37 grader varmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet. Rör om tills jästen löst upp sig och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, kardemumma och sedan mjölet. Lite i taget och behåll lite mjöl till utbaket. Arbeta degen och ställ sedan att jäst ca:1 timme med bakduk över. När degen är färdigjäst tar du och arbetar degen och kavlar ut den till lagom storlek. Bre ut smör och mandelmassa, strö sedan över socker och vaniljpulver. Rulla ihop och skär i bitar som sedan läggs i formar och får jäsa runt 10 min. Pensla därefter med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugn i 250 grader ca: 6-10 min. 

När du är klar och diskat undan sätter du dig med ett kallt glas mjölk och provsmakar dem!