söndag 14 oktober 2012

Valnötsfudge

Japp här kommer ännu ett lyckat försök med fudge!! För den som inte gillar whiskey är detta ett bra alternativ.

Recept
5dl socker
2dl grädde
2msk honung
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl valnötter

Rosta valnötterna i ugn i 8 min på 175 grader. Rör ihop allt utom valnötterna och låt koka i 3 min med lock på. Ta av locket och låt koka/puttra på lite lägre värme i 10 min (eller till 115grader). Har du ingen termometer kolla bilden nedan för hjälp med kulprov. Ta av kastrullen från värmen o låt svalna. Hacka nötterna och häll i. Rör om och häll upp i form. Skär i bitar och lägg i nån fin burk!! 

Tips!

fredag 12 oktober 2012

Rulltårta m Lemoncurd & Blåbärssylt


Här kommer ett recept på rulltårta med en liten annorlunda smak. Blåbärssylt och lemoncurd! Hade så mycket blåbär i frysen efter min skogstur i höstas. Jag kokade lite färsk blåbärssylt som jag blandade med lemoncurd. Det blev en frisk och lite syrlig tvist på rulltårtan. Dessutom en härlig färg!

 Rulltårta

3 ägg
2 dl Strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk vatten  

Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Bred bär eller sylt över kakan och rulla ihop. Skär rulltårtan i skivor.


 Blåbärssylt

2 l blåbär
3 dl strösocker
3 dl syltsocker  

Varva blåbär, strösocker och syltsocker i en stor kastrull. 
Låt sylten koka i cirka 15 minuter. Skumma väl. Lyft upp vaniljstången.
Häll upp sylten på väl rengjorda och varma burkar och förslut dem. Förvara konserverna i kylen.



torsdag 11 oktober 2012

Hela Sverige bakar

Sitter nu och tittar på hela Sverige bakar... Önskar jag hade gått vidare från min intervju som jag faktiskt kom ända fram till. Då hade jag minsann kunnat visa dem hur man gör Chokladbeskvier!!!! För jag måste nog påstå att mina är lite finare än vissa av deras =) Eller vad tycker ni?! (Receptet på mina finner ni i arkivet)


Engelsk fudge med whiskey

Ja, jag tyckte det var på tiden att testa göra fudge!! Och jag är såå nöjd.. Så nu framöver kommer det vara fudge här hemma med både det ena och det andra i;-)

Recept
Gräddfudge med whisky
5dl socker
2.5 dl grädde
1.5 dl mjölk
0.5 dl ljus sirap
2tsk vaniljsocker
Whiskey efter smak! Jag tog ca 3-4msk o tyckte det blev lagom!

Blanda allt utom whiskeyn och låt koka/puttra på svag värme i ca 30 min (eller till 115grader). Ställ sedan att svalna något o tillsätt whiskeyn. Rör om ordentligt tills massa börjar tjockna och häll upp i en form med bakplåtspapper. Passa på att skära den i bitar innan den stelnat för mycket.
Lätt som en plätt! Snart nalkas julen och då är dessa perfekta som godis!

onsdag 3 oktober 2012

Bondkakor

Det här receptet går inte att ta för hackor... Det är nog en av världens godaste kaka! Det här kommer dessutom från min gammel gammel farmor! Kakorna blir tunna, krispiga och lite knäckiga. Dessutom blir det många!! Jag har använt mig av en kopp jag fick av henne så om du har en gammal fin kopp hemma är det dags att ta fram den. Jag brukar blanda i alla ingredienser i en bunke och hacka mandeln ganska så fint. Ju större bitar desto svårare att få kaka att hålla ihop sen när du ska skära den i bitar. När du rört ihop allt rullar du degen till en korv och låter den vila i kylskåpet i minst 1 timme. Sedan tar du ut den och skär tunna tunna skivor. Lägg på en smord plåt och grädda i ugnen på 180 grader tills de har fått en fin gyllene brun färg. Sedan är det bara att äta=)

torsdag 13 september 2012

Hallongrottor

En god och enkel kaka som jag bara älskar!!! Den är perfekt till trefikat och är en utmärkt kaka att ge bort. En selofanpåse och ett fint band så kan du trolla fram en riktig trevlig gå-bort-present!
 

Recept:

250 gram smör
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl
1 dl vaniljsåspulver
 
Hallonsås att klicka i kakorna



Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Arbeta ihop smör, socker, bakpulver och mjöl. Rör sist i vaniljsåspulvret.
3. Gör runda bollar av kakdegen och lägg i formar, de jäser ganska mycket så gör dem inte alltför stora.
4. Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av pekfingret. Fyll hålrummet med hallonsylten, det får gärna rinna över lite, det ska synas att de är hemgjorda!
5. Grädda i ca 15 minuter.


måndag 10 september 2012

Morotsbröd



Morotsbröd a la Emelie
5 dl Vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
3-4  stora finrivna morötter
2 rivna äpplen
1 tsk salt
1 dl sirap
6-8 dl vetemjöl.
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1dl hirs
1dl krossade linfrön


Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter resten av ingredienserna. Sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör och en god ost. Perfekt bröd att göra pic-nic mackor på! Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

torsdag 6 september 2012

Invigning!

Nu ska jag iväg på invigning av Barnbutiken Humlan! Först hade jag tänkt baka lite blå och rosa macaroner som present men sedan tog mitt förstånd över och jag insåg att det nog inte var en sån bra idé. Kan komma att bli lite kladdigt när barn och vuxna ska mumsa i sig dem och sedan titta på kläder... Så istället blir det en fin sommarbukett! Ta gärna en titt in på deras facebooksida, Barnbutiken Humlan, och för er som bor i Stockholm och omnejd så kommer dem ha 30% rabatt dem närmsta dagarna! Tjingeling på er!

onsdag 5 september 2012

Krispig Citronpannacotta


Krispig Citronpannacotta med Lemoncurd & Mandelbeskvier 
-Snabbt- Enkelt- Snyggt
(10 pers)
6 dl grädde
1 burk smetana
1 dl socker
Skal och saft från 1 citron
4 gelatinblad

1. Koka upp grädde, socker, smetana samt skal och saft från citronen.
2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av. 
3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat. Stjälp upp pannacottan (eller servera direkt ur glasen) innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. 

Garnera med en klick lemoncurd och krossade mandelbeskvier! Vill du få lite färg på desserten kan du garnera med två tre hallon för fin effekt=)

tisdag 4 september 2012

Petit France

Satt och läste en Allt om Mat tidning imorse och då hade dem ett litet inlägg om Sebastien Boudet, grundare av det lilla bageriet Petit France. Han har en blogg och jag var ju inte sen på att titta in där för lite nya recept... Åh helt plötsligt ville jag oxå baka chokladcroissanter, franska pannkakor och ja, varför inte prova på surdegskanelbullar (det ni!). Om ni är sugna på lite inspiration så kika in på den här sidan!


måndag 3 september 2012

Vaniljkrämbullar




Recept
Såhär års behöver du ju inte fylla dem med vaniljkräm utan har du tillgång till annan sylt så går det ju lika bra; blåbärssylt, äppelmos eller rabarber!

3dl mjölk
50g jäst
1 msk kardemumma
1,5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Värm mjölk och smör till fingervarmt, blanda i kardemumma och lös degvätskan med jästen. Tillsätt strösocker, salt och ägg. Sedan blandar du ner mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, inte för torr och inte för kladdig. Låt degen jäsa 45-60 min. Dela upp degen i lagom stora bitar som du formar till runda bollar. Lägg dem sedan i en muffinsform (för att få dem höga och fina men också så att inte krämen rinner ut).  Låt dem sedan jäsa igen i ca 30-40 min. Förbered vaniljkrämen under tiden. Sätt på ugnen på 200 g. Lättast nu är att använda en spritspåse och fylla bullarna med. Stick spritsen i bullarna och fyll med en klick! Grädda dem sedan i ugnen 8-10 min tills de får fin ljus brun färg! När bullarna sedan svalnat penslar du dem med smör och strör på socker.

 Tips! Ska du frysa några så gör inte detta nu utan vänta tills du tinar dem och strö sockret innan servering. Annars smälter sockret i påsen och blir bara kladdigt!





fredag 31 augusti 2012

Namnsdagstårta

I somras var det dags för en namnsdagstårta och då slog jag på stort! Jag blandade
hallon och jordgubbar med riven daim! Vilken kombo det blev! Värt att pröva vill jag lova...


Men jag måste tyvärr avslöja att denna tårta består av köpe-bottnar...  Ja så kan det faktiskt vara och när man är ute på en lite ö utan några som helst moderniteter som ugn och liknande så får man anpassa sig=)  Första lagret består av saft och sylt för att få tårtan så saftig som möjligt. Även lite skivad banan brukar göra susen. Andra lagret består av vispad vaniljkräm ( även denna köpt). Sedan är det bara att vispa grädde och klä in tårtan i det och dekorera med bär och choklad i massor!!!

onsdag 29 augusti 2012

Sommarpaj

Sommarpaj är hur lätt som helst!
Har du några bärbuskar i trädgården är det ännu lättare men annars tycker jag du ska kila iväg till någon markand i närheten och införskaffa lite bär. En sommarpaj innehåller nämligen alla möjliga bär, ja, du tar vad du har med andra ord!
 

 När du rensat och sköljt dem lägger du dem i en pajform. I sommarpajen ovan använde jag mig av en smulpajsdeg fast jag gjorde långa ränder och la omlott. Men det går ju såklart lika bra att göra en vanlig smulpaj och strö över bären =)


Grundreceptet Smulpaj
 4-6 personer
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
Du kan variera denna deg i det oändliga. Några tips på fler ingredienser i din smulpaj är; Mandelmassa, Havregryn, Vaniljsocker, Bakpulver, Nötter och vit choklad.

söndag 26 augusti 2012

Kantarell-Macka de luxe

Hej där ute, nu är det dags att ge er ut i skogen! 
Skogens guld är verkligen härligt. Fast jag tycker det är desto roligare att plocka och tillaga den än att äta... Ja, jag vet det låter ju hur knäppt som helst men så är det.


Många blev det och min sambo blev överlycklig. 


Kantarell-Macka de luxe;

Kantareller
Smör
Rostbröd
 Ägg
(Öl, för den som gillar)
 Rensa och fördela svampen. Sätt på ganska hög värme i stekpannan och skicka i svampen UTAN smör först. När svampen börjar avge vatten och de börjar "koka" så häll bort allt vatten. Lägg i en rejäl klick smör och ner med svampen igen. låt dem bli gyllenbruna! Lägg i en skiva rostbröd och lite mer smör, vänd den och låt den bli lite varm och knaprig. Stek sedan ett ägg lite snabbt och lägg på mackan. Sedan är det bara att njuta, för jag antar att det är gott =)



torsdag 16 augusti 2012

Potatisknyten med getost

Godare än såhär kan inte färsk potatis bli!
Om du grillar kött, fisk eller fågel i helgen så passa då samtidigt på att göra det här. Jag lovar det är gudomligt gott!!!

Potatisknyte med getost
Fördela potatisen i mindre bitar och lägg i aluminiumfolie (lägg två lager aluminium så dem inte börjar läcka och gå sönder). Krydda med salt, peppar och en stor klick smör. Skiva sedan getost i ett par bitar och lägg i mellan. En kvist rosmarin eller timjan gör susen men är inte nödvändigt om du inte har. Låt knytena sedan ligga på grillen i minst 25 minuter, lite olika beroende på grill och glöd =)
Njut ordentligt av dem och förläng sommaren så länge som möjligt!

onsdag 15 augusti 2012

Tillbaka!

Hej allihopa! 
Nu är sommaren till ända och äntligen kommer hösten. Ja faktiskt, äntligen, för i och med hösten så mognar även mycket frukt och bär. Skogen är full med svamp, blåbär och lingon! För mig bär hösten bara med sig massa positivt, frisk luft, långa turer i skogen och alla färger som sprakar. Men för att mjukstarta lite här tänkte jag först ge er en liten inblick i hur min sommar har varit...

 På landet går tiden sin gilla gång...

 En tur till Prag och till släkt och vänner hann vi även med.

En somrig och läskande drink när värmen väl kom var inte helt fel!

onsdag 13 juni 2012

Sommarlov!


Hejsan alla glada bagare där ute!
Som ni förstått och säkert märkt har jag inte varit särskilt aktiv här på länge. Orsaken till det beror på ett litet tillskott i familjen! Tiden har helt enkelt inte räckt till och nu kommer sommaren och vi försvinner ut på landet... Men min förhoppning är att jag till hösten ska komma tillbaka med ny energi och inspiration (och även mer tid över när rutiner åter kommer på sin plats). Men jag önskar er alla en fantastisk sommar och ta reda på allt som naturen skänker oss; blåbär, hallon, rabarber, svamp, jordgubbar, krusbär, äpplen, päron....

Kram!

fredag 16 mars 2012

Surdegsbröd



Idag ska jag bort på födelsedagskalas och istället för att köpa någon present ringde jag och fråga om jag skulle kunna baka nåt istället. Dem blev jätteglada och önskade sig lite färskt matbröd till middagen, toppen! Så därför tänkte jag idag pröva göra ett surdegsbröd på Kronjästs nya färdiga surdegar, som finns att köpa i vanliga mataffärer... Vi får se hur det funkar! Sen blir det 2 foccacia som ska doppas i olika röror! Rapport efter om hur den färdiga surdegen funkade...
http://cdn03.dayviews.com/bloglovin/c3bce7750f384999e47503d1e697c4efcd21246d/a/aHR0cCUzQSUyRiUyRjMuYnAuYmxvZ3Nwb3QuY29tJTJGLXVvcVRPYkNVT244JTJGVDA1dHl2QkdDdEklMkZBQUFBQUFBQUNISSUyRkpoSjlfdFVwTFdvJTJGczE2MDAlMkZiYWdhcmVucy1zdXJkZWctcmFnLmpwZw==

onsdag 7 mars 2012

Kladdig Kladdkaka

Visst har vi alla våra favoriter när det kommer till sött och gott?! Choklad brukar vara en sådan favorit och när det kommer till just kladdig chokladkaka känner jag inte någon som skulle tacka nej, speciellt inte min vän S. =) ...  Den här kladdkakan är verkligen kladdig och så god att den inte går att motstå. Med lite lätt vispad grädde till har du en verklig favorit!

Jag har ett litet tips till dig som vill få den perfekt och det är nämligen att vispa smeten väldigt försiktigt. Jag använder INTE elvisp när jag gör den här kaka utan bara en vanlig slev. Ju mindre luft du får in i kakans smet desto mer kladdig blir den.  Det är just tvärtom vad man brukar vilja få när man bakar kakor, då önskar man dem höga, luftiga och väl jästa, men inte i det detta recept. Om du ska baka en sockerkaka vill du få den hög och luftig och då är det viktigt att du använder elvisp i början och får till en porös och vit smet. Så för att få en...

...fast, kladdig och kompakt kaka ska du - vispa med slev och väldigt försiktigt!
...luftig och hög kaka ska du - vispa med elvisp länge tills smeten blir porös!

Tyvärr hann jag inte fota kakan innan den såg ut såhär...



Ingredienser
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
smör och kokosflingor till brödformen
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och vispa ägg och socker tills det blir lite poröst. Blanda samman med resten av ingredienserna, obs blanda nu försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr. Häll ner smeten i en brödad form. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha. Låt svalna och servera med grädde eller glass.

tisdag 6 mars 2012

Vaniljhjärtan



Får du lite vaniljsås eller vaniljkräm över från en paj så kan jag rekommendera att spara den och använd till fyllning i dessa bakverk! Jag fick hjärtformade silikonformar för någon vecka sedan och ville då testa att pröva på att göra egna vaniljhjärtan. Dem blev goda, nästan lika goda som köpta. Men en sak ska jag komma ihåg till nästa gång jag gör fler och det är nämligen att inte snåla med vaniljkrämen och inte göra för tjocka lock... Så nästa gång kommer dem bli oslagbara!

Ingredienser

200 g smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ägg
 
Fyllning:
3 dl vaniljkräm
florsocker

Nyp ihop en deg av smör, socker och mjöl. Arbeta därefter in ägget och lägg degen i kylen i plast 1 timme. Värm ugnen till 200°. Kavla ut degen på lätt mjölat underlag och klä små hjärtformar. Spar deg till locken. Lägg 2-3 tsk vaniljkräm i varje form. Täck med deglock och ställ formarna på plåt. Grädda 10-15 minuter. Sikta florsocker över de kalla kakorna. 


måndag 5 mars 2012

Havrekakor m. hasselnötskräm



Ingredienser
Havrekakor med hasselnötskräm 
(25-30 dubbla)

200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 180 grader. Rör samman smör och strösocker. Rör ner de övriga ingredienserna och blanda samman till en deg. Rulla ut degen och dela den i mindre bitar. Rulla bitarna till runda kulor och lägg dem på smörpapper på en plåt. Tryck till kakorna med en gaffel eller med tummen. Sätt in i ugn och baka kakorna cirka 10-12 minuter. Låt svalna och fyll sedan med hasselnötskräm eller nutella. 


tisdag 28 februari 2012

Key Lime Pie


I helgen hade vi våra bästa vänner på besök, åt mat och hade trevligt! Till efterrätt gjorde jag den här friska och lite syrliga lime pajen som är sååå god. Lite somrig kanske men tänkte att "vad tusan gör det, sommaren är ju ändå på ingång, fast idag kändes det väldigt långt kvar dock). Pajen brukar även kallas för "Key Lime Pie" och den här förklaringen hittade jag i en kokbok.  "Key lime pie har sitt ursprung från Key West som är en halvö utanför Miami i USA. Pajen har fått sitt namn av de små söta limefrukterna som växer där. Men det går också bra att göra den på vanliga limefrukter."


Ingredienser

Kexbotten 200 g digestivekex (10-12 st kex)
100 g smör
Fyllning 1 burk kondenserad mjölk (400 g)
4 st äggulor
4 st limefrukter, skal och saft
 Till servering Vispad grädde, lime och ev. några bär

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft. Rör med slev och använd helst inte elvisp. Fyll pajskalet med smeten.

Här finns nu två olika alternativ beroende på hur mkt tid du har och vad du själv föredrar. Antingen kan du låta pajen vila i kyl i 2-3 timmar tills den stelnat. Det här alternativet gör kakan lite kall och påminner om frozen cheescake. Men du kan också välja att grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter på 180 grader.  Låt kakan svalna. Båda alternativen är lika goda så det är du själv som väljer! 

Servera pajerna med vispad grädde och skivad limefrukt. Har du några bär över kan du slänga på dem och pudra med lite florsocker så får du en vackert garnerad limepaj!!'

Tips!
Spar äggvitan som blir över så kan du göra maränger, macarons eller använda till något annat gott!


måndag 27 februari 2012

Havssalt-skorpor

Ibland får man brödkanter över och ibland är det bara inte så gott med det ljusa brödet "dagen efter". Då finns det inget godare och smartare än att återanvända dem (appropå att vi slänger så mkt mat nuförtiden)! Antingen kan du göra krutonger till ceasarsalladen eller bara göra frasiga snacks att mumsa på. Här gjorde jag snacks-varianten och marinerade dem i olivolja, havssalt och timjan innan jag skicka in dem på en plåt i ugnen. Använd varmluft och låt dem vara i ugnen på 220 grader tills dem fått fin färg (runt 15-20 min).

fredag 24 februari 2012

Rågfrallor

Blev sugen på att göra frallor och ville att det skulle gå ganska fort. Hittade det här receptet och prövade med framgång! Dem blev verkligen jättegoda och kändes dessutom lite nyttigare än vanliga "ljusa" frallor... Hälften åt vi upp och andra hälften fick åka in i frysen =)


 "Rågfrallor" med vallmofrön (25 st)

5 dl vatten
50 g jäst
1 msk rapsolja
1/2 msk salt
5 dl rågmjöl
ca 7-8 dl vetemjöl
Ägg till pensling och vallmofrön till garnering 

Rör ut jästen med vattnet, arbeta in övriga ingredienser och sist så mycket vetemjöl att det blir en lättarbetad deg. Knåda noga. Täck med plast och jäs 30 minuter. Knåda degen på bakbordet. Rulla ut fem längder och dela dem i fem bitar vardera. Värm ugnen till 225°. Ställ bullarna på plåt med bakpapper och jäs i 20 minuter. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 

tisdag 21 februari 2012

Semlor


Ja, som ni alla vet är det ju fettisdagen idag och självklart måste jag, som säkert många andra, passa på att baka semlor... Så jag tog bilen och åkte till mormor och morfar för att baka där (och för att slippa äta alla semlor själv)!  Jag föredrar lite mindre semlor dels för att de känns som om man äter mindre onyttigt men paradoxalt nog kan man ju äta flera... =)
Jag bakade bullarna på vanlig vetebrödsdeg men tog lite extra kardemumma och röd istället för grön mjölk. När bullarna har svalnat brukar jag inte gröpa ur dem utan spritsar mandelmassan på själva bullen. Det gör semlan lite "högre" och finare tycker jag. Ett tips för att få mandelmassan lite mjukare är att blanda den med lite vatten, det underlättar vid spritsningen.




Recept

150 g smör
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker
13 dl vetemjöl
3 tsk stött kardemumma
1 ägg

Grädde, mandelmassa och florsocker
(eller sylt till de som inte tycker om mandelmassa)

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret, tillsätt mjölken tills det blir fingervarmt. Häll i lite av spadet i degbunken så jästen löser sig, häll sedan i resten i  blandningen.  Tillsätt därefter salt, socker och kardemumma. Arbeta efter hand in mjölet och slå degen kraftig så den blir blank och smidig och släpper bunken . Strö litet mjöl över degen och täck den med en bakduk. Ställ den att jäsa till sin dubbla storlek ( 30-45 min). Tag upp den på bakbordet, knåda och baka ut den till bullar, som läggs att jäsa på smord plåt. Pensla brödet med ägg och grädda småbullarna i varmluftsugn i 220 grader, ca 5 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock och fyll med mandelmassa och grädde!

Slickepottar och andra bra-att-ha-grejer

Det finns ju vissa saker man bara inte klarar sig utan i ett kök- eller hur?! Jag har några redskap som jag håller kärt och som jag till och med tar med mig till landet över sommrarna... Det första är en träslev som jag fått av min gammelfarmor, den är säkert tvåhundra år gammal men oj oj oj så bra den är! Det andra är en slickepott jag fått av min moster, hon skickade ut den till mig när jag var i ett sammanbrotts-stadie och var på väg att få panik. Jag hade gjort misstaget att köpa en slickepott på IKEA vilket säger allt. Den här slickepotten är verkligen grymt bra och jag kan verkligen rekommendera den (Rosti Mepal, heter märket).

Andra bra saker att tänka på är bunkar som är stadiga, en elvisp som är stark och ska du spritsa använd en som är av bra kvalité, jag lovar, det lönar sig! För den som vill baka och göra det där lilla extra fina dekorationen så kan jag tipsa om den här hemsidan. Dem har massa fina strössel, kulor och roliga essenser (smultron, melon, blåbär, lakrits) att smaksätta tex. frosting eller macarons med. Dem är billiga och har snabb frakt.